Zemljotres u Bugarskoj osetila i Srbija

0

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je Bugarsku oko 2 časa posle ponoći. Nema žrtava i značajnije štete.Potres se osetio i širom Srbije.

Epicentar je bio kod Pernika, 24 kilometra zapadno od Sofije, na dubini od 9,4 kilometara. Trajao je nekoliko minuta, a usledila je serija naknadnih udara.

Izveštaja o žrtvama, povređenima ili većoj šteti nema, a nije bilo ni prekida snabdevanja električnom energijom ili telekomunikacionih veza.

Prema podacima civilne odbrane u Bugarskoj, zemlju je u naredna tri sata pogodilo bar još 15 naknadih potresa, u trajanju od po desetak sekundi, od kojih je najjači bio snage 4,3 stepena Rihterove skale. Poslednji se osetio oko 4 sata ujutru.

Mnogi stanovnici Sofije, Pernika i drugih gradova noć su proveli na ulicama.

Jako podrhtavanje tla se osetilo i u Srbiji – u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu i drugim mestima, kao i u Beogradu, javlja B92.


Šef Štaba za protivpožarnu zaštitu i civilnu odbranu Bugarske Nikolaj Nikolov je rekao da su njegove ekipe dobile brojne izveštaje o napuklim zidovima, slomljenim prozorima i urušenim dimnjacima.

Desetine osoba su zatražile medicinsku pomoć, uglavnom zbog povišenog pritiska i napada panike.

„Vatrogasne ekipe su u pripravnosti u svim gradovima, kao i timovi Crvenog krsta, koji pomažu ljudima.

Kako prenosi bugarska agencija „Fokus“, jak zemljotres se osetio i u Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj.

Ovaj zemljotres dogodio se samo dva dana nakon što je potres jačine 6 stepeni Rihterove skale pogodio severni deo Italije, kada je poginulo šest ljudi i pričinjena je značajnija materijalna šteta.

U Bugarskoj dugo nije bilo potresa ove jačine, a mediji prenose da je Sofiju poslednji put pogodio ovako jak zemljotres još 1917. godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.