Grčka žrtva suludog monetarnog ustrojstva

PRAG, 22. maja 2012. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je u Čikagu na konferenciji konzervativnog Hartland instituta da je problem Grčke ništavan u poredjenju sa dubokom sistemskom krizom Evropske unije, a da je Grčka žrtva "suludog" monetarnog ustrojstva Evrope.

"Grčka je skoro ništavna. Za novine je naravno lako da izvlače naslove o Grčkoj. Istinski problem Evrope je mnogo dublji i širi nego problem Grčke. Grčka je žrtva suludog ustrojstva Evrope. Grčka nije izazvala tu krizu, ona je pre žrtva iracionalnog monetarnog ustrojstva", kazao je češki predsednik u Čikagu.

Kao ilustraciju te iracionalnosti za američku publiku Klaus je naveo model kao kada bi se uvela zajednička valuta na celom kontinentu Severne Amerike.

"Možete li da zamislite da napravite jednu valutu za Kanadu, SAD i Meksiko i onda da se čudite što to ne funkcioniše? To je smešno a upravo to se desilo u Evropi", rekao je Klaus.

Češki predsednik još ranije je preporučio Grcima da se vrate svojoj drahmi i odustanu od evra jer u tome vidi recept za bezbolniji izlazak iz dužničke krize.

Pogledajte još