Gradjani smatraju da se budžet troši nenamenski

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Više od 70 odsto stanovnika četiri najveća grada u Srbiji smatra da se budžet troši nenamenski i da ga stranke tretiraju kao privatnu kasu, objavila je u utorak Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD).

Na konferenciji za novinare Marko Stojanović iz Gradjanskih incijativa, članice KOCD, je rekao da 81 odsto ispitanika smatra da tajkuni imaju veću korist od budžeta, nego što to imaju najugroženiji gradjani.

Ankete o učešću gradjana u budžetskom procesu koji je KOCD sporeveo u februaru, prema njegovim rečima, uradjena je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu na "prigodnom uzorku" od 804 gradjana i gradjanke.

Stojanović je istakao da 96 odsto stanovnika ta četiri grada, koji ubiru najveći poreski prihod, smatra da bi smanjenje siromaštva trebalo da bude jedan od prioriteta svakog državnog budžeta.

Prema njegovim rečima, 92 odsto gradjana je u anketi reklo da plaća neku vrstu poreza, a 88 da zna da se budžet puni i o od poreskih prihoda.

U aneti KOCD (www.kocd.org) 88 odasto ispitanika je reklo da ih zanima kako se planira i troši državni budžet, a još više, 93 odsto gradjana, zainteresovano je da se ukljuci u taj proces.

Pogledajte još