Interpol otkrio mrežu internet pedofilije

LION, 22. maja 2012.(Beta-AFP) - U okviru ove operacije koju je Interpol pokrenuo u oktobru 2010. na inicijativu Novog Zelanda, identifikovano je 12 dece mladje od 13 godina i sklonjeno van opasnosti.

Od te dece troje je iz Velike Britanije, i jedno sa Novog Zelanda, navodi se u saopštenju ove organizacije čije je sedište u Lionu.

Identifikovano je 55 osoba za koje se sumnja da su pedofili ali Intepol nije naveo koliko njih je uhapšeno pošto je operacija još u toku u nekoliko zemalja.

Novi Zeland je u novembru 2010. obavestio odeljenje Interpola specijalizovano za zločine protiv dece kada je nađen veliki broj pornografskih slika dece kako se razmenjuju preko društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Socialgo i Grou.ps.

Identifikovano oko 80 grupa koje razmenjuju slike i video snimke na kojima se zlostavljaju deca mladja od 13 godina

Interpol je pokrenuo veliku koordinisanu istragu uz pomoć američkih imigracionih službi i preko toga je identifikovano oko 80 grupa koje razmenjuju slike i video snimke na kojima se zlostavljaju deca mladja od 13 godina, uz propratne komentare i detaljne opise.

Zvaničnici Fejsbuka takodje su pomogli i podržali istragu, naveo je Interpol.

Dvadeset zemalja uključenih u ovu operaciju su Australija, Bosna, Brazil, Čile, Kosta Rika, Velika Britanija, Finska,Francuska, Nemačka, Indonezija, Italija, Meksiko, Norveška, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Holandija, Tunis, Turska, SAD i Venecuela.

Pogledajte još