Simpozijum pozorišnih kritičara na Pozorju

NOVI SAD, 22. maja 2012. (Beta) - Predstavnici medjunarodnog pozorišnog festivala Sterijino pozorje, koji će biti otvoren 25. maja u Novom Sadu, najavili su u utorak da će u okviru ovogodišnjeg programa biti održan i 14. medjunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa.

Simpozijum će biti održan pod sloganom "Glumac je mrtav, živeo glumac", a na njemu će učestvovati predstavnici oko deset zemlja iz celog sveta, medju kojima su i Engleska, Amerika, Japan, Kina i zemlje regiona.

Simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa organizuje Sterijino pozorje uz podršku Medjunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i teatrologa i odžava se svake tri godine, pa je to najstarija manifestacija Sterijinog pozorja sa tradicijom od više od 40 godina.

Predstavnik asocijacije i predsedavajući simpozijumu Ivan Medenica rekao je da će na simpozijumu biti reči o problemima savremenog pozorišta u svetu i aktuelnim temama koje su provokativne i koje kroz pozorišnu teoriju utiču na ono što u pozorištu gledamo.

U takmičarskoj selekciji Pozorja biće odigrane predstave "Otac na službenom putu" Ateljea 212 iz Beograda, "Hipermnezija" nastala u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i Hartefakt fonda, kao i "Život nije bicikl" po tekstu Biljane Srbljanović, a u izvodjenju nemačkog Pozorišta iz Bohuma.

Sterijino pozorje će ove godine biti održano od 25. maja do 2. juna, a najboljima će biti dodeljene redovne i specijalne nagrade Sterijinog pozorja.

Pogledajte još