Učiniti više u evrozoni

LONDON, 22. maja 2012. (Beta-AFP) - Generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je u utorak u Londonu da vodje zone evra treba da učine više da bi podržali rast, ali putem strukturnih reformi, ne kroz povećanje deficita.

"Više treba učiniti za podršku rastu, posebno putem strukturnih reformi" a ne podsticajnim merama jer "ne smatramo da budžetsko stanje u zemljama članicama to dozvoljava", rekla je Lagard na konferenciji za štampu u Londonu.

Upitana kako smatra da treba prevazići krizu u evro zoni Lagard je takodje predložila bolju podelu budžetskog tereta izmedju zemalja članica, i rekla da "ima puno načina da se to postigne", ali nije dalje precizirala.

Medju mogućim opcijama pominje se i izdavanje evro obveznica kojim bi mogao da se objedini dug, što je do sada Berlin čvrsto odbacivao.

Novi francuski predsednik Fransoa Oland koji daje prioritet rastu, za razliku od Nemačke koja je nepokolebljiva oko mera štednje, rekao je da je spreman da "sve stavi na sto" na evropskom samitu 23. maja, uključujući i evrobveznice.

Direktorka MMF-a je u ponedeljak ocenila da su evropske vodje napravile velika poboljšanja od početka krize i navela suštinske reforme u zemljama kao što su Španija i Italija.

Pogledajte još