SVM kriv za neuspeh madjarskih stranaka

NOVI SAD, 23. maja 2012. (Beta) - Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara (DZVM) optužila je najjaču stranku te nacionalne manjine u Srbiji, Savez vojvodjanskih Madjara (SVM), da je krivac što je "svega 38 odsto madjarskih birača" glasalo za madjarske stranke na izborima.

Predsedništvo DZVM-a je ocenilo da je to rezultiralo time da madjarske stranke ne predstavljaju "jezičak na vagi" ni na državnom, ni na pokrajinskom, niti na lokalnom nivou, i da svuda mogu da budu izostavljene prilikom formiranja vladajuće strukture, prenosi u sredu novosadski Madjar so (Magyar szo).

SVM je na ostale madjarske partije gledao kao na suparnike i trudio se da ih istisne sa političke scene, ocenio je DZVM.

Ta stranka je optužila predsednika SVM-a Ištvana Pastora da je svojim "arogantnim nastupom" dodatno produbio podelu unutar madjarske zajednice, zbog čega je, kako se navodi, mnogo madjarskih birača ostalo kod kuće ili su glasali za neku nemadjarsku stranku.

Na državnom i pokrajinskom nivou će od šest postojećih političkih partija vojvodjanskih Madjara jedino SVM imati svoje poslanike - pet republičkih i osam pokrajinskih.

SVM je u 23 lokalne samouprave dobio 118 odborničkih mandata, a sve ostale vojvodjanske madjarske stranke ukupno 13 odborničkih mandata.

Pogledajte još