Direktor ograničio broj laboratorijskih analiza

GORNJI MILANOVAC, 23. maja 2012. (Beta) - Lazarević je agenciji Beta rekao da se u laboratoriji mogu uraditi sve neophodne i hitne analize, ali se ne mogu ispunjavati želje pacijenata o trošku Fonda zdravstvene zaštite Srbije.

"Tačno je da sam napisao naredbu jer je u poslednje vreme izražen veliki pritisak na laboratoriju i traže se analize koje nisu neophodne, a pacijenti zahtevaju kontrole svakog meseca koje se inače rade na šest meseci ili godinu dana, a to košta", rekao je Lazarević.

Direktor je kazao da pojedini lekari neodgovorno daju upute za analize, pa je bilo potrebno da se sredstva za sanitetski materijal, gde spada i laboratorija, rasporede tako da bolnica u svakom trenutku može da funkcioniše i spreči neracionalno trošenje.

Lazarević je dodao da se pacijentima nudi da ostanu u bolnici i da se izvrše sve potrebne analize, ali da oni to odbijaju, iako je reč o "racionalnoj potrošnji koja se sprovodi i u bogatim državama".

Direktor bolnice je novinarima pokazao rezultate analiza za osam pacijenata koji su svi u uobičajenim vrednostima, a rađeni su drugi put u roku od mesec dana, iako su i prvi put svi nalazi bili uredni.

Pogledajte još