Snežana protiv Snežane

Universal i Relativity Media dve su producentske kuće koje su prošle godine ušle u adaptaciju iste bajke. Universal je uposlio reditelja Tarsema Singa (poznat po filmovima Besmrtni i Ćelija) da napravi šarenu family-friendly komediju "Ogledalce, ogledalce" (Mirror Mirror).

Singov specifičan stil sa istočnjačko-bolivudskim elementima i prepoznatljivom estetikom nije ni ovaj put izostao, te smo znali šta da očekujemo od njega i pre premijere filma, 30. marta ove godine.

Relativity Media je, sa druge strane, rizikovala sa Rupertom Sandersom, rediteljem reklamnih spotova, koji do početka snimanja ovog filma nije imao ni svoju IMDb stranicu. Sanders je napravio mračnu epsku akciju/avanturu "Snežana i lovac" (Snow White and the Huntsman).

U našem nesrećnom prevodu nekako se izgubila veza sa epskom fantastikom, te naziv više asocira na pretkosovski ciklus. Američka premijera ove epske pesme zakazana je za 1. jun.

Uzbudljivo je bilo obema producentskim kućama u periodu produkcije filmova, naročito Universalu. U poslednjem trenutku potpisalisu ugovor sa Džulijom Roberts, koja je verovatno jedini razlog relativno dobre pozicije na box office listi. Zbog trke sa "suparnicima", zatim su morali da pomere premijeru filma tri meseca pre planiranog termina. Da li su time išta dobili videćemo uskoro.

Priče ove dve adaptacije navodno se razlikuju, tako bar kažu kritičari. U filmu "Ogledalce, ogledalce" Snežana (Lili Kolins) biva isterena iz kraljevstva od strane zle kraljice (Džulija Roberts). U izgnanstvu joj banda patuljaka pomaže da se vrati i pobedi kraljicu.

U filmu Snežana i lovac, pak, Snežana (Kristen Stjuart) biva isterana iz kraljevstva od strane zle kraljice (Šarliz Teron). U izgnanstvu joj "lovac", koji je plaćen da je nađe i ubije (eto obrta!), pomaže da se vrati i pobedi kraljicu. Jasno, potpuno su različite. (Očigledno postoji sasvim validan razlog zašto ljudi kao ja ne bi trebalo da se bave reklamama.)

Ceo tekst možete pročitati u online magazinu CINEMA+.

Pogledajte još