Rusija testirala interkontinentalnu raketu

MOSKVA, 23. maja 2012. (Beta-AFP) - Rusija je u sredu uspešno izvela probu nove interkontinentalne rakete namenjene izbegavanju antiraketnih sistema, uključujući štit NATO-a, saopštio je predstavnik za štampu ruskog ministarstva odbrane Vadim Koval.

"Testirani projektil dospeo je u ciljanu zonu na poligonu Kura" na Kamčatki, poluostrvu na ruskom Dalekom istoku, dodao je Koval, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da je "cilj lansiranja postignut" i precizirao da je lansiranje obavljeno sa mobilnog poligona na kosmodromu Plesetsk na severu Rusije.

Neimenovani vojni izvor rekao je Interfaksu da je to bio drugi test te rakete, kao i da prvi, 27. septembra 2011, nije bio uspešan.

Dan nakon prvog lansiranja, vojni izvori kazali su da je testiranje nove ruske strateške rakete zemlja-zemlje, usavršene verzije interkontinentalne rakete Topol-M dometa više od 10.000 kilometara, završeno neuspehom, pošto je raketa pala nedugo po lansiranju.

Više izvora reklo je u sredu Interfaksu da je cilj testirane rakete izbegavanje antiraketnog štita koji NATO planira u Evropi i čija je prva faza proglašena operativnom u nedelju na samitu NATO u Čikagu.

Pogledajte još