Romi i dalje diskriminisani

BEČ, 23. maja 2012. (Beta-AFP) - Romi u Evropskoj uniji nisu dovoljno uključeni u društvo i žive u lošijim uslovima nego njihovi susedi, ocenjuje u sredu Agencija za osnovna prava (FRA) EU.

"U 11 posmatranih zemalja članica EU u kojima živi najveći broj romskih gradjana, njihova situacija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, smeštaja i zdravstva je lošija nego neromskog stanovništva", navodi FRA u saopštenju.

U tim zemljama, 80 odsto Roma ugroženo je siromaštvom, manje od trećine njih ima plaćen posao, a samo 15 odsto je završilo srednju školu za razliku od 70 odsto ostalih stanovnika, pokazalo je istraživanje FRA koje je uradjeno u saradnji sa Programom UN za razvoj, Svetskom bankom i Evropskom komisijom.

Prema izveštaju, oko 45 odsto Roma u svom smeštaju nema kuhinju, kupatilo ili struju, a oko polovina njih je rekla da je doživela diskriminaciju u protekloj godini.

Romi nisu, kako se ukazuje, "dovoljno svesni prava koja su im zagarantovana zakonima EU". Prema toj studiji, samo 40 odsto ispitanih Roma upoznato je sa zakonima kojima se zabranjuje diskriminacija etničkih manjina prilikom zapošljavanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 22.000 osoba, romskog i neromskog stanovništva, u Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Madjarskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Španiji.

Romi kojih ima 10 do 12 miliona, čine najveću manjinsku zajednicu u Evropi.

Pogledajte još