Danas je Spasovdan - slava grada Beograda

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu, a svi ti praznici odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu. Obeležava se 40 dana posle Uskrsa.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje, odnosno Spasovdan. Današnja forma slavskog obreda uobličena je 1862. godine, a posle pauze od 1946. godine, slava je obnovljena 1992. godine.

Liturgiju u Vaznjesenskoj crkvi, kojom je počelo jutros obeležavanje gradske slave - Spasovdana, služio je patrijarh srpski Irinej, a potom kreće tradicionalna litija centralnim gradskim ulicama.

Tokom litije, po običaju zvone zvona u gradskim i prigradskim crkvama, što ovaj praznik čini još svečanijim. Od 11 do 14 sati, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj ulice kojima će litija prolaziti i kako litija bude prolazila tako će se otvarati za saobraćaj.

Trasa kojom povorka prolazi:
Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde će biti održana prva molitva, zatim Knez Mihailovom, Pariskom, Sime Markovića, gde će biti održana druga molitva, pa onda Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata, gde će biti održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Skupštini grada Beograda će oko 13 sati, u prisustvu domaćina slave, koji je ove godine zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, biće upaljena sveća i kandilo, a kasnije u toku dana će biti priređen i svečani prijem.

Od 20 sati će u Vaznesenjskoj crkvi biti održan koncert duhovne muzike.

Beograđani - srećna slava!

Pogledajte još