I režim i opozicija krše ljudska prava u Siriji

ŽENEVA, 24. maj 2012. (Beta-AFP) - Sirijska vojska i snage bezbednosti stoje iza "većine slučajeva kršenja ljudskih prava" u toj zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju izvestilaca Saveta za ljudska prava UN, ali se dodaje da ljudska prava krše i snage opozicije.

"Vojska upotrebljava širok spektar vojnih sredstava, uključujući upotrebu teške artiljerije u civilnim oblastima", navode izvestioci UN dodajući da su dobili informacije i da "antivladine naoružane grupe takodje zloupotrebljavaju ljudska prava".

Režimske snage vrlo često ispituju dečake od desetak godina ne bi li saznali da li je neko od članova njihovih porodica pristalica opozicije ili pripadnik Slobodne sirijske vojske, navodi se u izveštaju.

Navodi se takodje, i da deca služe i opozicionim oružanim grupama kao kuriri, da prenose lekove ili poruke, pa čak i kao kuvari vojnuih jedinica na terenu.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, više od 12.000 ljudi, uglavnom civila, stradalo je u Siriji od marta prošle godine kada je u toj zemlji izbila pobuna protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

Pogledajte još