Jeste li platili struju i vodu?

Predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović rekao je agenciji Beta da su 11. maja imenovana prva 64 profesionalna izvršitelja, od kojih će oko 30 sutra položiti zakletvu i od ponedeljka početi rad.

"U isključivoj nadležnosti profesionalnih izvršitelja su komunalne usluge, i to je nešto što će oni raditi u budućnosti", rekao je Dragović.

Prema njegovim rečima, sudovima je podneto oko dva miliona različitih potraživanja za komunalne usluge. Profesionali izvršitelj će u zaključku koji donose obavestiti dužnika o obavezi koju je dužan da ispuni, a ukoliko on to ne učini moguće je staviti administrativnu zabranu na njegovu platu, zapleniti pokrentu imovinu i nepokretnosti.

"Dužnik najčešće ispunjava svoju obavezu kada dobije zaključak sa glavnim potraživanjem i određenom naknadom za rad izvršitelja", rekao je Dragović.Pored 400 sudskih izvršitelja koji već postoje u Srbiji, predviđeno je da na teritoriji države budu angažovana 334 profesionalna izvršitelja, i isti broj njihovih zamenika."

Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju postoje sudske odluke za koje su isključivo nadležni profesionalni izvrsitelji, a odluke koje ne mogu da izvršavaju sudski izvršitelji su potraživanja vezana za komunalne i slične usluge - infostan, gradska čistoća, doplatne karte za parking", naveo je Dragović.

Prema njegovim rečima, deo izvršenja je "ostao" u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja i to sprovođenje sudskih odluka iz porodičnih i radnih odnosa."Za sve ostalo poverioci imaju pravo da odaberu da li će da angažuju privatnog ili sudskog izvršitelja", rekao je Dragović i dodao da je u Beogradu za područje Prvog suda imenovano 29 izvršitelja i jedan izvršitelj za područje Drugog suda.

On je naveo i da će angažovanje privatnih izvršitelja koštati u zavisnosti od visine potraživanja, posla koji on treba da obavi u kancelariji i na terenu, kao i od naplate potraživnaja.Uvođenjem profesionalnih izvršitelja biće uvećana efikasnost izvršenja sudskih odluka, imajući u vidu da je povećan broj profesionalnih ljudi koji sprovode izvršenja, dodao je Dragović.

On je rekao i da će Komora, koja je konstituisana 14. maja, uskoro oformiti disciplinsku komisiju, pa će građani nezadovoljni radom izvršitelja moći da se obrate komori.

"Izvršitelji postoje u Bugarskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, a jedan od naboljih primera su Holanđani koji već 130 godina imaju sistem profesionalnih izvšitelja", rekao je Dragović.

Skupština Komore izvršitelja konstituisana je 14. maja u Beogradu, kada su izabrani i organi Komore. Službene prostorije Komore izvršitelja nalaze se u Bulevaru oslobođenja 12.

Pogledajte još