Ko je srećniji muškarci ili žene?

Muškarci su i dalje bolje plaćeni od žena, ali se češće izlažu opasnostima i imaju kraći životni vek, potvrdilo je istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sprovedeno u 34 zemlje.

Žene u proseku provode 279 minuta na dan obavljajući poslove u kući i brinući se za decu ili starije, dok muškarci to isto čine 131 minuta u danu, prenosi Daily Mail.

Po kriterijumu zdravlja, posla, društvenosti, obrazovanja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života, žene su srećniji pol, kažu istraživači.

Takođe, trostruko je veća verovatnoća da će muškarci biti ubijen, a i imaju za 15 odosto veće šanse da će biti napadnuti ili opljačkani. Muškarci su nešto boljeg zdravlja u mlađim godinama života, ali ipak u prosjeku žive šest godina kraće od žena.

Jedna od velikih prednosti žena su razvijene društvene mreže i velik broj ljudi s kojima dolaze u kontakt, kao i činjenica da su obrazovanije od muškaraca.

Iako je vjerojatnije da će umrijeti siromašnije nego muškarci, one su i manje usamljene, manje pod stresom, objasnili su istraživači.

Pogledajte još