Toma Nikolić podneo ostavku i zaplakao

0

Kao što je i obećao novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, podneo je ostavku na funkciju predsednika SNS jer "želi da bude predsednik svih građana". Tokom govora je zaplakao.

Nikolić je rekao da stranku „puna srca“ na upravljanje do Kongresa naprednjaka ostavlja zameniku predsednika SNS Aleksandru Vučiću, a da će mandat za sastavljanje vlade prvo ponuditi Srpskoj naprednoj stranci .

Tokom govora koji je bio emotivan, imajući u vidu put koji je prošao pre i posle formiranja stranke, Nikolić je i zaplakao.


„Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite, daću ga u lošije ruke“, rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS, prenose elektronski mediji.

Jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno je da budem predsednik svih gradjana„, rekao je Nikolić.

Članovima Glavnog odbora SNS je poručio da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja, strategiju, ali da mogu od njega da očekuju savete.

Tomislav Nikolić je apelovao i na SNS, i na druge stranke, kao i na sve koji ih vode da se „uozbilje i da ne gube mnogo vremena na formiranje vlade“.

Nikolić ke Srpsku naprednu stranku osnovao 2008. godine, napustivši Srpsku radikalnu stranku kojoj je do tada pripadao.


Biografija Tomislava Nikolića

Nikolić je rođen je 15. februara 1952. u Kragujevcu. Oženjen je suprugom Dragicom i ima dva sina Radomira i Branislava, unuku Lenku i unuke Dimitrija, Vojina i Janka..

Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Zaposlio se 1971. u Građevinskom preduzeću „Žegrap“ gde je radio do 1978. kada prelazi u firmu „22. decembar“. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Početkom devedestih bio je aktivan u Narodnoj radikalnoj stranci. Na njegovu inicijativu ta stranka ujedinila se sa Srpskim četničkim pokretom Vojislava Šešelja i stvarena je 23. februara 1991. godine Srpska radikalna stranka. Za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsednika.

Kasnije je tri puta biran za zamenika predsednika stranke, poslednji put na Sedmom otadžbinskom kongresu SRS 8. oktobra 2006.

Podneo je ostavku na sve funkcije u SRS 6. septembra 2008. Nakon mesec dana osnovao je SNS i postao njen lider.

Nikolić je od 1992. godine poslanik u Skupštini Srbije i jedini poslanik koji je biran u svaki saziv od 1992. godine.

Zbog političkog delovanja, 1995. godine osuđen je na dvomesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.

U martu 1998. godine izabran je za potpredsednika Vlade Srbije. Podneo je ostavku 14. juna 1999. godine kada je u Skupštini Srbije prihvaćena odluka o dolasku stranih trupa na Kosovo, ali je tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović doneo uredbu po kojoj svi članovi Vlade ostaju na svojim funkcijama, pa je do 14. avgusta 1999. bio potpredsednik Vlade.

Od avgusta 1999. obavljao je dužnost potpredsednika Savezne vlade dok je premijer bio Momir Bulatović.

U maju 2007. izabran je za predsednika Narodne skupštine Srbije, ali je posle pet dana smenjen.

Četiri puta predsednički kandidat

Četiri puta je bio kandidat za predsednika Srbije. Učestvovao je na predsedničkim izborima 2000.godine i osvojio treće mesto iza Vojislava Koštunice i Slobodana Miloševića.

Na predsedničkim izborima 2003. godine dobio je najviše glasova(47%), ali zbog nedovoljne izlaznosti nije postao predsednik.

Na ponovljenim izborima 2004.godine u prvom krugu osvojio je najviše glasova, a u drugom krugu izgubio od Borisa Tadića u odnosu 45 prema 53,7 odsto.

Na izborima 2008.godine Nikolić je osvojio više glasova nego što su radikali ikada osvojili na nekim izborima (2.197.155 glasova odnosno 47,97 odsto) i zanemarljivom razlikom izgubi od svog protivkandidata (2.304.467 glasova odnosno 50,31 odsto.

U mladosti se bavio atletikom.

Ove, 2012. godine, 20. maja pobedio je Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

Prema konačnim rezultatima
Tomislav Nikolić
, kandidat Srpske napredne stranke osvojio je 49,54 odsto glasova izašlih birača, dok je njegov protivkandidat Boris Tadić, koga je predložila Demokratska stranka, osvojio 47,31 odsto.

Za Nikolića je glasalo 1.552.063, dok je za Tadića glasalo 1.481.952 izašlih birača. Prema konačnim rezultatima izbora, Nikolić je osvojio 70.111 glasova više od Tadića.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.