Sudjenje Gnjilanskoj grupi bez javnosti

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) - Pred Višim sudom u Beogradu u četvrtak je saslušanjem zaštićenog svedoka, bez prisustva javnosti, nastavljeno sudjenje pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženim za zločine protiv civila 1999. godine u Gnjilanu.

Predsednik sudskog veća Odeljenja za ratne zločine Snežana Nikolić Garotić odlučila je da tekuće ročište, koje je počelo danas, zatvori za javnost zbog saslušanja zaštićenog svedoka. Saslušanje tog svedoka će biti nastavljeno sutra.

Sudjenje 17-orici pripadnika OVK, od kojih je sedam u bekstvu, objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine.

Poslednji uhapšeni pripadnik OVK Šemsi Nuhiju negirao je na prethodnom sudjenju krivicu za ratni zločin. Nuhiju je po poternici iz Srbije uhapšen u Švajcarskoj, a srpskim pravosudnim organima izručen je u martu.

Optužnica za ratne zločine od 11. avgusta 2009. godine Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.

Najmanje 34 lica se i danas vode kao nestala, a najmanje 153 osobe su protivpravno lišene sloode, mučene, a zatim puštene.

Pogledajte još