Stanišić bio protiv političkih ubistava

HAG, 24. maja 2012. (Beta) - Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti Srbije Rade Vujović posvedočio je u četvrtak na sudjenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju da je Stanišić govorio da se SDB "neće baviti političkim ubistvima".

"Stanišić je na kolegijumu govorio: 'Dok sam ja načelnik Udbe, Udba se neće baviti političkim ubistvima. Kad je na njegovo mesto došao Rade Marković, desile su se mnoge ružne stvari", kazao je Vujović, kao svedok odbrane drugooptuženog Simatovića.

Stanišić, koji je na čelu SDB Srbije bio od 1992. do 1998, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Vujović, koji je bio šef operativne tehnike SDB Srbije, posvedočio je da je službu napustio kada je novi načelnik Marković 1998. najavio da će SDB biti odana "državi, predsedniku i partiji".

Nasuprot tome, po njegovim rečima, Stanišić je nastojao da SDB Srbije održi van političkih uticaja.

Vujović je potvrdio da je SDB Srbije imala nekoliko prislušnih punktova izvan Srbije, medju kojima je jedan bio i na Petrovoj Gori, odakle su, prema optužnici, 1995. Stanišić i Simatović jedno vreme rukovodili operacijom Pauk u kojoj su specijalne jedinice SDB Srbije pomagale vodju pobunjenih Muslimana u Cazinskoj krajini Fikretu Abdiću da se odupre ofanzivi Armije BiH.

Pogledajte još