Dinar nije u kolapsu

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u četvrtak da dinar nije u kolapsu, kako se to čuje u javnosti, ali je istakao da je potrebno što pre formirati vladu i nastaviti reforme.

"Ne, to nije kolaps, u pitanju je period od četiri meseca, a pad od 10 odsto. Pad vrednosti dinara nije neobičan za valutni režim u kome se nalazimo. To je normalan podsticaj valutnog režima u kome smo", rekao je Šoškić upitan o slabljenju dinara i jačanju evra koji je iznad 115 dinara.

Šoškić je rekao da je na sastanku sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ukazao da je potrebno što pre formirati vladu.

"Želeo sam predsednika da upoznam kako NBS vidi ekonomsku situaciju u zemlji. On je razumeo našu argumentaciju. U ovom trenutku nešto što ne bi odgovaralo je odlugovlačenje procesa formiranja vlade", rekao je Šoškić.

Guverner NBS je rekao da će Srbija morati da uravnoteži svoje prihode i rashode za šta će kako je naveo biti potrebna i poreska reforma ili poboljšanje naplate poreza, smanjenje sive ekonomije i pažljivo trošenje svakog dinara poreskih obveznika.

Šoškić je rekao da su devizne rezerve Srbije 10,4 milijarde evra i da NBS još ima prostora za intervencije na deviznom tržištu, ali je ukazao da to ne može biti dugoročna politika već da su potrebne mere nove vlade.

Pogledajte još