Dvostruko više kiše od proseka

BEOGRAD, 25. maja 2012. (Beta) - U Srbiji je tokom maja palo dvostruko više kiše od prosečnih 60 do 70 litara po kvardatnom metru, što uz nedovoljno sunca loše utiče na veliki broj poljoprivrednih kultura, ali je još rano proceniti eventualan manjak prinosa, saopštio je u petak Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije.

"Obilne padavine naročito nepovoljno utiču na pšenicu i kukuruz, jer je i april bio kišovit sa 30 odsto više kiše od proseka", rekla je agenciji Beta šefica odseka RHMZ za agrometeorologiju Zorica Radičević.

Ona je podsetila da je od jesenas pšenica imala nepovoljne vremenske uslove, smenu sušnih i dugih kišnih perioda, ali nije mogla da kaže koliko će to uticati na smanjenje roda.

Radičevićeva je dodala da nakon ovih kiša treba očekivati pojavu korova, isekata i drugih štetočina.

"Kiša je loše uticala i na sezonsko voće, pa plodovi trešnje pucaju, a jagode trule, dok kod povrdća može da se javi plamenjača", rekla je ona.

Kišno vreme može nepovoljno uticati i na sakupljanje trave za stoku, jer će proći optimalno vreme za košenje.

Kako je navela, "dvostruko više kiše od proseka palo je u jugoistočnoj i centralnoj Srbiji, dok je u Vojvodini bilo oko 60 odsto više padavina od uobičajenog za ovo doba godine".

Pogledajte još