Isplata stare štednje može da stabilizuje kurs

BEOGRAD, 25. maja 2012. (Beta) - Za isplatu stare devizne štednje, koja počinje 31. maja, obezbedjeno je 220 miliona evra i to može da stabilizuje devizni kurs, izjavio je u petak državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

"Država izmiruje dug prema starim deviznim štedišama preko Eurobanke EFG na čiji račun je već prebačeno 70 miliona evra, do kraja maja će biti prosledjeno još 108 miliona, a do kraja juna preostalih 42 miliona evra", rekao je Radosavljević agenciji Beta.

Devizna isplata po osnovu stare štednje, kako je ocenio Radosavljvić, neće povećati potražnju za devizama, odnosno izazvati slabljenje domaće valute.

On je objasnio da je država imala dovoljno novca na svom deviznom računu za isplatu dospele rate stare devizne štednje i da je deo potrebne sume obezbedjen prodajom državnih obveznica denomiranih u evrima u vrednosti 100 miliona evra.

"Gradjani koji budu podizali staru deviznu štednju opet će je pretvarati u štednju ili kupovati dinare, što može da stabilizuje devizni kurs", istakao je Radosavljević.

Pogledajte još