Tragovi obogaćenog uranijuma u bunkeru u Teheranu

BEČ, 25. maja 2012. (Beta-AP) - Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u podzemnom bunkeru u Iranu našla dokaze koji ukazuju da se Teheran možda približava proizvodnji obogaćenog uranijuma koji je potreban za pravljenje nuklearne rakete.

Neimenovane diplomate izjavile su agenciji Asošijeted pres da je IAEA u postrojenju Fordo našla tragove uranijuma obogaćenog do 27 odsto.

To je i dalje znatno ispod 90 odsto koliko je potrebno za pravljenje fisionog jezgra nuklearnog oružja. Najveći stepen obogaćenosti uranijuma za koji se do sada znalo da se proizvodi u Iranu bio je skoro 20 odsto.

Diplomate su rekle da novi nalazi ne znače nužno da Iran tajno podiže stepen obogaćenosti uranijuma, nego da je moguće da su centrifuge u početku proizvele više obogaćeni uranijum koji su tehničari zatim prilagodili.

Pojedini analitičari ocenjuju da je možda u pitanju samo greška u proizvodnji i da je to u okviru uobičajenih aktivnosti u tom reaktoru.

Zapad traži da Iran obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma, koji se brzo može obogatiti do stupnja dovoljnog za nuklearnu bojevu glavu, dok najveću zalihu koju Iran ima čini uranijum obogaćen 3,5 odsto i koristi se za proizvodnju struje.

Pogledajte još