Bez dogovora na konferenciji o klimatskim promenama

BON, 25. maja 2012. (Beta-AP) - U Bonu je u petak završena još jedna runda pregovora o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom UN, ali ni ovoga puta nije postignut dogovor zbog toga što države učesnice nisu mogle da se slože oko toga koje zemlje su bogate a koje siromašne.

Kina je želela da ostane na snazi stara podela na zemlje u razvoju i bogate, navodeći kao argument da većina problema vezanih za globalno zagrevanje potiče upravo od Zapada.

S druge strane, SAD i Evropa su insistirali na tome da ta, kako kažu zastarela podela, ne odražava trenutnu ekonomsku realnost zbog čega je neophodno da se uvede nova.

Odsustvo dogovora naljutilo je aktiviste koji se bore protiv klimatskih promena, koji strahuju da neće biti dovoljno političke volje da se u narednim decenijama smanji emisija opasnih gasova i globalno zagrevanje.

Početkom 50-ih godina 20. veka Kina je pravila samo dva odsto ukupne emisije štetnih gasova u atmosferu, a SAD 40 odsto. Danas medjutim, Kina emituje 25 odsto štetnih gasova, a SAD 20 odsto.

Pogledajte još