EU i SAD osudili maskar u Huli

BRISEL/VAŠINGTON 27. maja 2012. (Beta-AFP) - EU i SAD oštro su osudili masakr u sirijskom gradu Huli u kojem je ubijeno 92 osobe, a Kuvajt, predsedavajući Arapske lige, zatražio je hitan sastanak o Siriji, kako bi se okončalo nasilje u toj zemlji.

"Užasnuta sam informacijama prema kojima je sirijska vojska počinila brutalni maskar u gradu Huli u kojem je u ubijeno više od 90 ljudi, medju kojima veliki broj dece", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Masakr u Huli oštro je osudila i američka državna sekretarka Hilari Klinton i istakla da će SAD saradjivati sa svojim saveznicima kako bi se pojačao pritisak na predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Kuvajt je kao predsedavajući Arapske lige saopštio da će sazvati hitan sastanak te panarapske organizacije posle masakra u Huli.

"Kuvajt će kontaktirati članove Arapske lige kako bi bio održan hitan sastanak ministara spoljnih poslova na kojem će biti razmotrena situacija i preduzeti koraci, kako bi se okončalo nasilje nad sirijskim narodom", saopštilo je kuvajtsko ministarstvo spoljnih poslova.

Šef posmatračkog tima Ujedinjenih nacija u Siriji Robert Mud izjavio je u subotu da je u napadima u gradu Hula poginulo najmanje 32 dece mladje od 10 godina i više od 60 odraslih.

Prema podacima UN, u sukobima koji su u Siriji počeli u martu prošle godine, stradalo je više od 10.000 ljudi.

Pogledajte još