Erosova trpeza

Avokado

Ne samo zbog sastojaka koji garantuju dobar seksualni učinak već i zbog oblika koji budi grešne misli jer podseća na žensko telo. Avokado je bogat kalijumom koji poboljšava lokalnu cirkulaciju, povećava tonus mišića i aktivnost hormona. Sadrži i magnezijum za erotski podstrek i veću potenciju.

Ljuta papričica

Pikantne „pene al arabiata” za večeru udvoje i finale iznenađenja? Idealan jelovnik, pod uslovom da se ne pretera sa porcijom. Treba, naime, znati da crvena ljuta papričica, jedan od najmoćnijih afrodizijaka, može da postane i neprijatelj strasti. To se događa kad se preopterete organi za varenje pa krv jurne tamo gde ne treba. Međutim, u malim dozama, ovaj začin je moćan vazodilatator. Ljuta papričica ubrzava cirkulaciju i priliv krvi u genitalije. Sadrži i kapsaicin protiv zapaljenja, infekcija i zapušenja.

Ostrige

Kazanova ih je želeo kao glavno jelo na svim svojim ljubavnim banketima. Možda zato što ostrige, koje se jedu sirove, poprskane limunovim sokom, podsećaju na ženski polni organ. Ili zato što imaju jak i divlji miris i ukus: kvaliteti koji raspaljuju čula i maštu. Ipak, to nisu jedine vrline mekušca koji brani titulu „najerotičnije namirnice na planeti”. Afrodizijačno dejstvo daje mu cink, vodeći mineral u „centru moći” koji upravlja proizvodnjom sperme. Ostrige su bogate i jodom, neophodnim štitnoj žlezdi za lučenje hormona od kojih zavisi raspodela svih energija, uključujući seksualnu.

Đumbir

Senegalke koriste čvornovati koren da podstaknu seksualni apetit kod svojih muškaraca. Arabljanke spremaju slatkiše od meda i đumbira ne bi li im muževi postali „navalentniji”. Đumbir slavu duguje esencijalnom ulju, zingibirenu, moćnom afrodizijaku. U kuhinji se koristi koren, suv ili svež, narezan ili nariban: sadrži antioksidantne vitamine i minerale koji upravljaju protokom energije i jačaju vitalnost, pa i seksualnu. U receptima japanske kuhinje đumbir se koristi da probudi čula. Probajte mrvicu uveče, u kakvoj specijalnoj prilici, da popravite ukus svežih sireva, jogurta, slatkih sosova.

Alkohol: da ili ne?

Od čašice šampanjca popuštaju kočnice, posebno kod žena, ali ne treba preterivati. Poznato je da posle nekoliko alkoholnih pića čovek više nije na visini ljubavnog zadatka. „Višak alkohola pokvariće muškarcu dobar seks”, kaže dijetolog Marija Bonani. „U početku daje podstrek jer širi krvne sudove, ali posle nekoliko čašica refleksi otupe, mišići omlitave”.

A to znači: zbogom, strasti!

Izvor: Stetoskop

Pogledajte još