Agrobanka i Nova Agrobanka

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) - Prestanak rada Agrobanke nije uticao na stabilnost finansijskog sektora u Srbiji, a o daljoj sudbini Nove Agrobanke odlučivaće nova vlada Srbije, izjavio je u ponedeljak državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

"Oduzimanje dozvole za rad Agrobanci nije izazvalo nikakve potrese u bankarskom sistemu jer je za jedan dan obaveze te banke prema klijentima preuzela Nova Agrobanka", rekao je Radosavljević agenciji Beta.

Narodna banka Srbije (NBS) je 25. maja Agrobanci oduzela dozvolu za rad i na zahtev Agencije za osiguranje depozita dala dozvolu za rad Novoj Agrobanci.

Nova Agrobanka, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, osnovana je, kako je saopštila NBS, "radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja Agrobanke na tu banku, a u cilju obezbedjenja kontinuiteta u sprovodjenju poslovnih aktivnosti Agrobanke i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunostI".

Radosavljević je istakao da je država dala Agenciji za osiguranje depozita obveznice u vrednosti 85 miliona evra i po tom osnovu stekla vlasništvo u Novoj Agrobanci, dok je Agencija kao osnivački ulog dala pet miliona evra i dodatnih 25 miliona evra za obezbedjivanje likvidnost nove banke.

Pogledajte još