Nikolić na glavna, Tadić na sporedna vrata

Nikolić je do zgrade došao peške kroz Pionirski park, u društvu lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, dok je Tadić došao službenim automobilima i u zgradu i ušao na ulaz koji gleda ka Starom dvoru. Nikolić je u zgradu Predsedništva ušao na glavni ulaz, prenose agencije.

Tadić je novinarima po završetku sastanka rekao da je jako važno da se institucije države što pre konstituišu i da u sinergiji krene njihovo funkcionisanje.

"Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakum, primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima - lokalnom, republičkom i predsedničkom", rekao je Tadić.

Nikolić je istakao "da neće oklevati da mandat poveri onome ko obezbedi većinu od 126 poslanika u Skupštini".

Tadić je po završetku izjave pred kamerama pružio ruku Nikoliću i predložio da se slikaju ispred zastave Srbije, a zatim su obojica otišli i odbili da odgovaraju na pitanja novinara. O sastanku i razgovorima u zgradi Predsedništva će biti objavljeno zvanično saopštenje.

Tokom ove sedmice biće održana sednica parlamenta, na kojoj će izabrani predsednik Srbije položiti zakletvu.

Za danas su najavljeni i sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS, kao i Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Djukić Dejanović.

Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će sa Tadićem razgovorati o formiranju parlamentarne većine, ali je naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Đukić Dejanović će sa Nikolićem, takođe u zgradi Predsedništva, u 13 sati razgovarati o datumu održavanja sednice na kojoj će on položiti zakletvu.

Jedna od prvih dužnosti novog predsednika Srbije biće predlaganje mandatara za sastav nove vlade. Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Po Zakonu o predsedniku Republike, predsednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini.

Pogledajte još