Anan u Damasku, užasnut masakrom u Huli

BEJRUT, 28. maja 2012. (Beta) - Medjunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je u ponedeljak, po dolasku u Damask, da je užasnut masakrom u kojem je u petak u Siriji ubijeno više od 100 ljudi i pozvao je "svakog pojedinca sa puškom" da odloži oružje i okonča krvoproliće.

Anan će u Damasku razgovarati sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom, a u utorak će se sastati sa predsednikom te zemlje Bašarom el-Asadom, prenose svetske agencije.

"Morao sam da dodjem u Siriju u kritičnom trenutku ove krize. Lično sam šokiran i užasnut tragičnim incidentom u Huli", kazao je Anan po dolasku u Damask.

Medjunarodni izaslanik je pozvao sukobljene strane da okončaju krvoproliće. "Ova poruka mira je... za sve, za svakog pojedinca sa puškom", kazao je.

Masakr u petak u Huli, u provinciji Homs, naišao je na osudu medjunarodne javnosti, iako svetske sile različito gledaju na krivce za ubistva.

Saveznik Sirije Rusija poručila je da krivicu snose i režim i pobunjenici. "Obe strane su očigledno imale udela u smrti nevinih ljudi, uključujući nekoliko desetina žena i dece", kazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Ovu oblast kontrolišu pobunjenici, ali je okružena vladinim trupama", dodao je.

Pogledajte još