Traže uvodjenje akciza na lož ulje

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) - Udružanje naftnih kompanija Srbije (UNKS) podržava uvodjenje akcize na lož ulje kako bi se sprečilo korišćenja tog energenta kao motornog goriva.

UNKS je ukazao da je povećanje potrošnje lož ulja od oko 130.000 tona u 2011. godini jasan pokazatelj njegovog nenamenskog korišćenja, čime je budžet Srbije bio oštećen za više od pet milijardi dinara.

Vlada Srbije uvela je prošle nedelje akcizu od 57 dinara po litru na lož ulje evropskog kvaliteta kako bi sprečila zloupotrebe tog derivata i onemogućila njegova prodaju umesto evrodizela.

Naftne kompanije, kako je navedeno u saopštenju UNKS, imale su rekordan gubitak u prometu dizel goriva zbog nelojalne konkurencije usled korišćenja lož ulja kao motornog goriva.

"Pored izmene propisa i dalje se zalažemo za strožu kontrolu korišćenja lož ulja, kao i uvodjenje oštrijih sankcija za one koji ga nenamenski koriste, bez obzira da li su krajnji korisnici, ili se bave prometom goriva, što će dodatno doprineti uredjenju tržišta u ovoj oblasti", istaklo je UNKS.

Pogledajte još