Bler pred komisijom za ispitivanje etike u medijima

LONDON, 28. maja 2012. (Beta-AP) - Bliska interakcija izmedju političara i predstavnika medija je neizbežna, rekao je u ponedeljak bivši britanski premijer Toni Bler pred Levisonovom komisijom koja ispituje etiku u medijima.

Komisija Levison (Leveson) formirana je prošle godine da ispita posledice skandala prisluškivanja telefona i kompjutera javnih ličnosti i žrtava kriminala, koje su praktikovali novinari ugašenog tabloida Njuz of d vorld (News of The World), deo medijske imperije Njuz Kor (News Corp) Ruperta Merdoka.

Bler, koji je bio premijer izmedju 1997. i 2007, kum je jednom od Merdokove dece, i više kolega opisalo je njegovu bivšu laburističku vladu kao blisku Merdokovoj medijskoj grupi.

Bler je u današnjem iskazu rekao da je "neizbežno" da postoji "bliska interakcija" izmedju vodećih političara i glavnih ličnosti u medijima ". To je uvek bio slučaj i uvek će biti slučaj", rekao je Bler, preneo je Bi-bi-si (BBC).

On je rekao da bi bilo "čudno" kada vodeći političari i vodeći novinari ne bi imali takve "interakcije". On je, medjutim, dodao da upotreba novina kao instrumenta političke vlasti stvara vezu koja je "nezdrava".

Bivši britanski premijer je rekao da je njegova vlada donela više odluka koje su išle protiv interesa Merdoka, nego njemu u prilog.

Pogledajte još