Botoks slavi deseti rođendan

Šta je botoks?

Botoks je toksin koji se dobija iz bakterije. U medicini se koristi u lečenju oftamoloških i neuroloških poremećaja. Njegova upotreba je odobrena 1980 od strane FDA (Food and Drugs Administration) i od tada se koriti kao supstanca za glačanje bora. S tim da se masovnije koristi tek od pre deset godina, kada i počinje prava mala era " botoksmanije"

Botoks, deluje tako što, blokira i sprečava kontrakcije mišića koji su odgovorni za nastanak bora. Tretman botoksom kod mišića izaziva opuštanje i sprečavanje kontrakcija, što dovodi do postepenog izostanka neželjene mimike. Na taj način dolazi do nestanka bora na koži u regiji određenog mišića. U Srbiji tretman lica botoksom košta oko 400 evra.

Najčešće se primenjuje u regiji čela, između obrva gde nastaju vertikalne bore usled mrštenja i horizontalne bore duž celog čela od obrva do kosmatog dela glave. Uspešno se botoksom uklanjaju bore uglova oko očiju, a najbolji rezultati se postižu redovnom primenom na svaka tri ili svakih šest meseci.

Botoks i slavni

Injekcije botoksa pomažu da se izglade bore i male linije na licu, ali mnoge zvezde u nameri da budu mlađe nego ikad preteraju. Drugo lice botoksa su neprirodna lica koja na prvi pogled deluju zamrznuto.

Poklonica botoksmanije je i starleta Kim Karadašijan, koja ima 31 godinu i kako bi se reklo počela je s botoksom na vreme, u nadi da će sprečiti pojavu bora. Stručnjaci upozoravaju da rana upotreba botoksa nosi rizik da lice dobije neprirodni izraz.

Kornti Koks je još jedna zvezda koja smatra da je botoks, u isto vreme, "fantastičan i užasan". Poklonici botoksa su Demi Mur, Tom Kruz, kojem nije nemoguća misija da u 50-oj godini izgleda kao da ima 30.

(old_image)

Za razliku od svetskih zvezda, koje otvoreno govore o upotrebi botoksa, poput Nikol Kidman, koja je priznala da je prestala da koristi botoks, kako bi mogla da pomera čelo, naše zvezde upotrebu botoksa uglavnom kriju.

Lepa Brena, Neda Ukraden, Ceca, Ana Bekuta ćute kada se pojave s novim licima koja prkose procesu starenja.

Stručnjaci tvrde da se botoks već neko vreme koristi protiv bola u vratu, leđima i glavi kao i kod migrena. Injekcija botoksa koja paralizuje živce traje i do tri meseca, za razliku od standardne koja ublažava bol do tri dana.

Opasnosti
Lekari upozoravaju da botoks ne može da daje bilo ko. U rukama nestručnih osoba botoks može imati poguban efekt na nervni sistem. Botoks postaje otrovan ako se ne razredi i pripremi na ispravan način.

Kako se primenjuje?

Botoks se ubrizgava uz mikroigle, a ceo tretman traje oko 15 minuta. Ubrizgavanjem u regiju na licu ne daje se prethodno anesteik, jer ne boli, eventualno blago pecka.

Posle primene javlja se crvenilo na koži, a prvi rezultati su vidljivi posle tri do sedam dana.

Ko ne sme da koristi botoks?

Botoks ipak ne mogu da koriste svi. Trudnice i dojilje, oboleli od hemofilije, alergični na neke komponente botoksa ne mogu da koriste ovaj proizvod. Botoks se ne primenjuje ni kod ljudi koji uzimaju antibiotike, acetilsalicilnu kiselinu, antireumatike.

Pogledajte još