Vodinelić o izvršiocima: Država je bezobzirna

BEOGRAD - Profesorka prava na fakultetu Union, Vensa Rakić Vodinelić to je izjavila Beti, ističući da država nije uzela u obzir socijalnu situacija u Srbiji.

Prema njenim rečima, "takvu bezobzirnost je država pokazala i u slučaju Zakona o izvršenju i obezbeđenju", koji je donet prošle godine. Tim Zakonom je u domaće zakonodavstvo uveden institut privatnog, to jest vansudskog izvršitelja.

GREŠKA PRAVOSUDNE POLITIKE

Upitana za smisao prinudne naplate dugova za komunalije od građana po svaku cenu - s obzirom na sve dublju ekonomsku krizu, obezvređivanje plata, nezaposlenost i lošu klimu za poslovanje - Vodinelić je odgovorila da je to "greška pravosudne politike".

IZVRŠITELJI UZ POLICIJU

Izvršitelji stupaju na dužnost 31. maja, a građani ih, sudeći po komentarima na Internetu, dočekuju kao - neprijatelje. A i kako drugačije.

Izvršitelji uz policiju mogu da:
plene pokretne i nepokretne stvari
dužnika uz asistenciju policije, kao i da iseljavaju dužnike iz nepokretnosti, takodje uz podršku policije.

O BORBI ZA SIROTINJU

Ovih dana slušamo i još ćemo se naslušati o odgovornosti buduće vlade i njenih predstavnika.

Borba za pravdu, socijalna prava, zapošljavanje... na svakom koraku. Političarima sirotinja i nepravda iz usta ne izlaze. A od 31. maja eto nam na vrata izvršitelja u ime države.

Čelnici EPS-a
već danas su se oglasili ponosnom izjavom kako će oni koristiti privatne izvršitelje,
mada su, kako tvrde - retko sudskim putem rešavali dugove. A i zašto bi to radili sudskim putem kad su sirotinji koja nije imala da plati - struju odmah isključivali. Šta će njima izvršitelji?


KOGA TO BRINE?

Ukoliko mediji i odgovorna javnost ovu temu ne shvate najozbiljnije moguće, i ne podignu je na nivo koji zaslužuje, sunovrat u svakom smislu biće neizbežan.

Iako plaćam račune, ja sam očajna. Znam pristojne i poštene porodice koje više ne mogu da plaćaju. Ima ih mnogo.

Da li vi možete da plaćate račune? Da li ste zaposleni?

Šta ćete uraditi kad vam izvršitelji i policija dođu na vrata?

Pogledajte još