Kineske kopije srpskih šerpi i šoljica

Kinezima je čak je srpska roba postala interesantna za kopiranje, pa su tako zaradili i prve tužbe zbog kršenja autorskog prava.

Naime, kako piše "Blic", kompanija “Štraus Adrijatik“ je tužila dva kineska preduzetnika zbog toga što su prodavali šoljica sa krivotvorenim žigom “Donkafe”. Pojedini kineski proizvođači su kopirali i posuđe kompanije “Metalac” i prodavali ga na tržištu BiH i Makedonije, pa im je ova kompanija uputila upozorenje zasad.

U izjavi za "Blic" predstavnici “Štraus Adrijatika” kažu da im je naneta daleko veća šteta od same vrednosti šoljica budući da te šoljice koriste isključivo u promotivne svrhe, sa poklon paketima uz 400 grama kafe i ističu da je od pojedinih trgovaca i uvoznika oduzeto i više od 100.000 šoljica tokom prethodnih godina.

I u "Metalcu" iz Gornjeg Milanovca potvrđuju da je njihovo posuđe takođe na meti kineskih plagijatora.

"Pojedini kineski proizvođači kopirali su naše posuđe koje je na tržištu najbolje prolazilo. Tu robu su prodavali u Bosni i u Makedoniji. Tada nikoga nismo tužili, jer nismo štitili svoj znak. Od kad smo pravno zaštitili žig, obavestili smo ih da to više ne rade", izjavio je za "Blic" Petrašin Jakvljević, vlasnik "Metalca".

Svi se slažu da u ovakvim slučajevima džava treba da preduzima strože pravne mere, pa se ni falsifikatori ne bi tako lako odlučivali na na kopiranje.

Inače, u Srbiji se uglavnom kopiraju skupi parfemi, alkoholna pića, sportska oprema, duvanski proizvodi, posuđe, USB memorija...

Iako se Srbija nizom zakona usvojenih pre nekoliko godina u značajnoj meri usaglasila sa propisima EU o zaštiti intelektualne svojine, u praksi se sprovođenje tih zakona ne sprovodi na najboji način, a maksimalne kazne se veoma retko izriču.

Pogledajte još