Kustosi iz MoME u Novom Sadu

NOVI SAD, 29. maja 2012. (Beta) - Kustosi iz Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) posetili su u utorak Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, s ciljem da se upoznaju sa domaćim neoavangardnim umetničkim praksama iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Kustosi su istakli važnost upoznavanja sa umetnošću tog perioda u Jugoslaviji, kao i sa tadašnjom novosadskom konceptualnom scenom.

Na sastanak su pozvani i novosadski umetnici koji su bili aktivni u navedenom periodu: Slavko Bogdanović, Balint Sombati, Slobodan Tišma, Čeda Drča, Ratomir Kulić, Milan Živanović, Predrag Vranešević, Božidar Mandić, Predrag Šidjanin, Andrej Tišma.

Poseta deset kustosa MoMA muzeja deo je šireg projekta "Perspektive savremene i moderne umetnosti u eri globalne kulture", u okviru kojeg se, izmedju ostalog, upoznaju sa umetničkim praksama u centralnoj i istočnoj Evropi, vezanim za navedeni period.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine je 2007. godine realizovao izložbu "Konceptualna umetnost", u okviru koje su prikazani primeri te vrste umetnosti iz privatnih kolekcija, kao i najvažnije prakse analitičke, političke i konceptualne umetnosti.

U sredu će Muzej savremene umetnosti Vojvodine posetiti i delegacija Centra za savremenu umetnost "Artmil" (ArtMill) iz Sentandreje u Madjarskoj, koja želi da se upozna sa aktuelnom postavkom "Privremena istorija", koja predstavlja izbor dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u periodu od 1950. do 2012. godine.

Pogledajte još