Zaštitnici pacijenata nisu nezavisni

BEOGRAD, 29. maja 2012. (Beta) - Zaštitnici prava pacijenata, kojima gradjani podnose pritužbe na zdravstvene usluge, nisu nezavisni u svom radu, a zabrinjavajuće je i što nisu osposobljeni za taj posao, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Pravni skener.

Predstavnik te organizacije, koja se bavi zaštitom prava pacijenata Vojislav Bojić rekao je u utorak na konferenciji za novinare da se ne može reći da su pacijenti zadovoljni radom zaštitnika u zdravstvenim ustanovama.

Kako je naveo, njih imenuje direktor, zbog čega nisu nezavisni u svom radu i najčešće su pravnici koji godinama rade, uglavnom kao šefovi pravnih službi u ustanovi u kojoj su zaposleni i kao zaštitnici pacijenata, zbog čega se takodje dovodi u pitanje nezavisnost u radu.

"Oni ne prolaze nikakvu dodatnu obuku po imenovanju za mesto zaštitinika i ne može se reći da su pacijenti zadovoljni njihovim radom, pre svega po broju drugostepenih žalbi", rekao je Bojić.

On je dodao da su zaštitinici pacijenata često u sukobu interesa, jer ne mogu u istom postupku da zastupaju interese pacijenta i ustanove odnosno da u praksi više štite interes zdravstvene ustanove.

Izveštaj "Zaštita prava pacijenata - jednako prema svim pacijentima" je rezultat projekta Pravnog skenera "Monitoring rada zaštitinika pacijentovih prava - jednako prema svim pacijentima" koji je podržao Fond za otvoreno društvo.

Projekat je sproveden u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu i u beogradskoj opštini Zvezdara.

Pogledajte još