Madona i Đukanovići opelješili Crnogorce?

Dokumenti do koje je došla istraživačka mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption (OCCRP) u tekstu koji objavljuje deo podgoričke štampe. pokazuju da je u pozadini događaja bila Prva banka koju kontroliše porodica bivšeg premijera i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

U tekstu OCCRP-a koji prenose podgorički listovi Vijesti i Dan novinari su ustanovili da je koncert plaćen u vreme kada Prva banka nije imala dovoljno novca da izvrši naloge svojih klijenata.

U danima nakon isplate novca Madoninom agentu odbijeno je više od 200 naloga klijenata za isplatu iako su oni imali dovoljno sredstava na računima, pokazuju nikada objavljeni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), do kojih je došla mreža istraživačkih novinara.

Banka je u većinskom vlasništvu porodice Đukanović i poslovnih partnera, dok je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović - brat bivšeg premijera i nekadašnji koncertni promoter, podseća mreža.

Vlada je krajem 2008. godine odobrila Prvoj banci kredit u iznosu od 44 miliona eura, jer nije bila u stanju da izvršava tekuće obaveze.

Beta

Pogledajte još