Top 13 razloga za šoljicu zelenog čaja

0

Da li ste ikada razmišljali da umesto svoje jutarnje šoljice crne kafe popijete zeleni čaj? Možda ste mislili da je suviše egzotično, ili niste bili sigurni da bi vam ukus zaista odgovarao?

Zeleni čaj sadrži anti-oksidante koji:

1.
Pomažu u prevenciji kancera – antioksidans poznat kao „epigallocatechin gallate“ (EGCG) je najmanje 100 puta efikasniji od vitamina C i 25 puta efikasniji od vitamina E u zaštiti ćelija od štetnih uticaja. Neverovatna stvar u tome je da EGCG ne samo da inhibira rast ćelija raka, on takodje ubija već bolesne ćelije a da pri tom ne šteti zdravim.

2.
Snižavaju loš holesterol – poznat kao LDL, a poboljšava odnos dobrog holesterola HDL.

3.
Zaustavljaju neprirodno zgrušavanje krvi – koje može dovesti do tromboze. Nije potrebno napominjati da tromboza u velikom broju slučajeva dovodi do infarkta.

4.
Snižavaju visok krvni pritisak – potiskujući angiotenzin II koji izaziva suženje krvnih sudova i dovodi do pojave visokog krvnog pritiska.

5.
Snižavaju nivo šećera u krvi – polifenoli i polisaharidi su dva glavna antioksidansa koji su posebno efikasni u smanjivanju nivoa šećera u krvi.

6.
Štite jetru od toksina – kao što su alkohol i hemikalije u duvanskom dimu.

7.
Promovišu oralno zdravlje – suzbija proces formiranja zubnih naslaga i uništava bakterije koje formiraju kamenac. Takođe, uništava bakterije koje uzrokuju loš dah, tako da posle jela predlažemo da popijete šolju zelenog čaja.

8.
Uništavaju slobodne radikale koji uzrokuju starenje

9.
Zeleni čaj podstiče vaš imunološki sistem – zbog svoje visoke koncentracije polifenola i flavonoida.

10.
Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva – nedavne studije pokazuju da zeleni čaj inhibira širenje bolesti prehlade i gripa ubrzava oporavak od njih. Takođe, ubija sedam vrsti bakterija koje dovode do trovanja hranom, uključujući Clostridium, botulus i Staphilococcus (što ga čini dobrim u tretmanu za diajreju).

11.
Pomaže vašem telu da održi zdrav balans tečnosti i oslobodi se umora i stresa čiji je čest uzročnik dehidratacija.

12.
Blokira glavne receptore koji izazivaju alergijsku reakciju.

13.
Ubrzava metabolizam, pomaže u procesu sagorevanja kalorija i koristi se kao važan deo zdrave ishrane

Izvor:www.smalltree.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.