Zahtev da se policiji zabrani praćenje bez odluke suda

BEOGRAD, 31. maja 2012. (Beta) - Zaštitnik gradjana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražili su od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama gradjana bez odluke suda, saopštio je u četvrtak ombudsman.

Oni su privremenu meru tražili jer, kako su naveli, preti opasnost da će do konačne odluke Ustavnog suda "hiljade gradjana biti predmet neustavne kontrole opštenja".

Privremena mera važila bi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u postupku koji su ombudsman i poverenik pokrenuli za ocenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku prema kojoj policija može pribavljati listinge, lokacije i druge podatke o telefonskom saobraćaju gradjana po odluci tužioca, a ne suda, kako to propisuje Ustav Srbije.

Ombudsman i poverenik su pred Ustavnim sudom osporili Zakonik o krivičnom postupku, kao što su ranije zbog slične odredbe pred istim sudom osporili i Zakon Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).

Pogledajte još