Svemirska kapsula se vratila na Zemlju

KEJP KANAVERAL, 31. maja 2012. (Beta-AP) - Svemirska kapsula privatne firme Spejseks (Space X) uspešno se vratila na Zemlju, šest sati pošto se odvojila od Medjunarodne svemirske stanice.

Prva svetska komercijalna kapsula kojom su poslate zalihe na Medjunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje, spustila se u Pacifik, nedaleko od obala Meksika, donoseći više od pola tone stare opreme sa Stanice.

Sačekala ju je flota američkih brodova da je prihvati i transportuje do Los Andjelesa, za šta će biti potrebno nekoliko dana. Odatle će biti prevezena kamionom do fabrike Spejseksa u Teksasu, gde će biti pregledana i istovarena.

Kapsula privatne firme Spejseks (SpaceX), lansirana 22. maja, nosila je namirnice za posadu Medjunarodne svemirske stanice, i prva je komercijalna letelica koja je stigla do nje.

Do sada su putovanja do medjunarodne stanice bila rezervisana za malu elitnu grupu vladinih agencija.

Kapsula je bila pripojena uz stanicu ukupno pet dana 16 sati i pet minuta, navela je NASA. Ona je prošlog petka prikačena na medjunarodnu stanicu uz pomoć robotizovane ruke kojom je upravljao jedan od šest astronauta, i na isti način je danas od nje odvojena.

Pogledajte još