Deficit budžeta 200 milijardi dinara

BEOGRAD, 1. juna 2012. (Beta) - Budžetski deficit Srbije bi do kraja godine mogao da dostigne 200 milijardi dinara, a visina javnog duga 55 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ukoliko se nastave dosadašnje negativne tendencije domaće ekonomije, izjavio je u petak predsednik Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) Boris Begović.

"Sa sadašnjom projekcijom rasta BDP-a može se očekivati da će taj deficit biti veći od šest odsto, što znači da se može očekivati da do kraja godine učešće duga u BDP-u iznosi 55 odsto", kazao je on na forumu Srpske asocijacije menadžera "Država kao menadžer" i istakao da je nužna štednja i države i gradjana.

Begović je kazao da se predsednik Demokratske stranke (Boris Tadić) nedavno "založio za štednju na nivou države, ali ne i na nivou gradjana".

"To pokazuje da se na samom vrhu ne shvata da postoji čvrsta veza izmedju gradjana i države", naveo je on.

Begović je kazao i da će povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) "pasti na gradjane", kao i eventualno umanjenje realnog iznosa plata i penzija, zbog čega je jasno, kako je dodao, da "država ne može da štedi bez gradjana".

Pogledajte još