Šumanovićeve slike videlo 8.500 posetilaca

BEOGRAD, 1. juna 2012. (Beta) - Izložba "Sava Šumanović - Poslednja decenija" biće otvorena do 23. juna u Galeriji Doma vojske Srbije, a do sada je tu postavku videlo više od 8.500 posetilaca, rekli su organizatori.

Utisci posetilaca veoma su pozitivni, a većina smatra da bi u Beogradu trebalo da bude organizovana izložba celokupnog Šumanovićevog opusa, rečeno je agenciji Beta u toj galeriji.

Na izložbi je predstavljeno 45 radova iz umetničkog fonda od 417 slika koje se čuvaju u Galeriji "Sava Šumanović" u Šidu, a tematski dominiraju pejzaži i aktovi.

Izloženi su radovi iz poslednje decenije Šumanovićevog stvaralaštva od 1931. do 1942. godine, nakon dvogodišnjeg boravka umetnika u Parizu.

U tom ciklusu Šumanović je najviše dela naslikao 1939. godine pripremajući se za izložbu u Beogradu koja je doživela veliki uspeh.

Taj period u likovnom stvaralaštvu Save Šumanovića predstavlja zaokruženu celinu koja počiva na izuzetnom talentu i obrazovanju umetnika, kao i na iskustvima koja je poneo iz Pariza.

Izložba slika iz poslednje decenije stvaralaštva Save Šumanovića priredjena je povodom 60 godina rada galerije i sedam decenija od tragične smrti tog umetnika.

Pogledajte još