Danci u senci Holandjana, Portugalaca i Nemaca

BEOGRAD, 2. juna 2012. (Beta) - Ako za neku grupu na predstojećem Evropskom prvenstvu može da se kaže da je popularna "grupa smrti", onda je to Grupa B, u kojoj si fudbalske velesile: Holandija, Nemačka, Portugal i Danska.

Portugalci su kontinentalni vicešampioni iz 2004. godine, Danska i Holandija osvajale su Evropsko prvenstvo po jednom, dok je Nemačka tri puta bila kontinentalni šampion.

Od kada je Svetska fudbalska federacija (FIFA) pre 20 godina počela da rangira reprezentacije, samo jednom se desilo da se četiri ekipe iz prvih 10 nadju u istoj grupi. Bilo je to na Evropskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, kada su Nemačka, Italija, Rusija i Češka bili zajedno u prvoj rundi takmičenja.

Češka i Nemačka su tada prošle dalje iz Grupe C i ponovo se sastale u finalu, u kom su "panceri" pobedili "zlatnim golom" Olivera Birhofa sa 2:1, i tako treći put postali prvaci Evrope. Oni od tada nisu osvojili nijednu titulu.

Birhof, koji je sada menadžer nacionalnog tima svoje zemlje, ocenio je da će nedavni poraz Bajerna u finalu Lige šampiona na penale od Čelsija ostaviti trag na nemačke reprezentativce koji su nastupali za minhenski klub u toj utakmici.

Holandjani su na poslednjem Svetskom prvenstvu, u Južnoj Arici 2010. godine, izgubili u finalu posle produžetaka od Španije sa 1:0, a u Poljskoj i Ukrajini će pokušati da se iskupe za propuštene prilike u tom meču.

Danska nije medju favoritima, kao što nije bila ni 1992. godine kada je osvojila trofej, iako je na prvenstvo došla umesto Jugoslavije koja je suspendovana zbog sankcija.

Pogledajte još