Otvoren filmski festival Transilvanije

KLUŽ, 2. juna 2012. (Beta-AFP) - U rumunskom gradu Klužu u petak uveče je otvoren medjunarodni filmski festival Transilvanije, na kojem će počasno mesto imati stvaralaštvo američkog režisera Stenlija Kjubrika i francuskog reditelja Kloda Leluša.

Više stotina ljubitelja filma okupljenih na centralnom trgu u Klužu prkosilo je kiši i gledalo restauriranu verziju u boji naučnofantastičnog kratkog filma "Putovanje na Mesec" Francuza Žorža Melijesa iz 1902. Ukupno 249 filmova iz celog sveta biće prikazano na festivalu, koji je prvi put održan 2002.

Medju filmovima u takmičarskoj selekciji biće "Klip" srpske rediteljke Maje Miloš, "Shapito-shou" Rusa Sergeja Lobana, holandsko-belgijska koprodukcija "Lena" Kristofa Vam Rompeja i "Merecages" Kanadjanina Gija Edoena. U okviru retrospektive "100% Stenli Kjubrik" gledaoci će moći da pogledaju filmove američkog režisera, uključujući "Isijavanje" i "Širom zatvorenih očiju", ali i dokumentarce o njegovom životu i radu. Reditelj Klod Leluš i glumica Džeraldina Čaplin dobiće nagrade za životno delo.

Pogledajte još