Direktor: Pozorje ne robuje palanačkim aršinima

NOVI SAD, 2. juna 2012. (Beta) - Direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mladjenović izjavio je u subotu da nije prvi put da su pozorišni ljudi nezadovoljni odlukama žirija ovog festivala i pozvao na smirivanje strasti i miran dijalog o savremenom pozorištu u Srbiji.

Povodom izjave upravnika beogradskog Ateljea 212 Kokana Mladenovića da Pozorje treba "ukinuti" jer žiri nije dodelio nagrade u četiri kategorije, Mladjenović je rekao da taj festival nikada neće biti festival "osrednjih pozorisnih ostvarenja".

"Nema za Pozorje ni velikih ni malih pozorišta, ni zvučnih ni bezvučnih imena, ni pozorišnih prvaka i autsajdera. Postoje samo najveći estetički kriterijumi kojih se valja pridržavati i isključivio prema njima vrednovati, a ne prema nekim našim palanačkim aršinima", naveo je Mladjenović.

Žiri Sterijinog pozorja nije dodelio četvrtu nagradu za najboljeg glumca, zatim nagradu za mladog glumca, kao i nagrade za kostimografiju i za scenografiju. Predsednik žirija bio je Branislav Lečić, a članovi Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan. Uručenjem Sterijinih nagrada i baletom "Mileva Ajnštajn" Srpskog narodnog pozorišta, 57. Sterijino pozorje biće završeno večeras.

Pogledajte još