Avion u Lagosu udario u zgradu, veliki broj poginulih

Vatrogasci su izvukli telo najmanje jedne žrtve iz teško oštećene zgrade, i, i dalje tragaju za preživelima.

Avion avio kompanije Dejna sa 153 osobe leteo je od nigerijske prestonice Abudže do Lagosa, rekao je za agenciju Frans pres šef Nacionalne uprave za civilnu avijaciju, Harold Denuren i dodao da je avion udario u zgradu koja se nalazi u kvartu Idžu, odmah uz aerodrom.

U Lagosu, koji ima 15 miliona stanovnika i smatra se najvećim gradom u Africi, danas je bilo sunčano i vedro.

Međunarodni aerodrom u Lagosu je glavna tranzitna tačka za Zapadnu Afriku, a kroz njega je 2009. prošlo 2,3 miliona putnika, prema najskorijoj statistici Federalnih vazduhoplovnih vlasti Nigerije.

Nigerijska avio kompanija Dejna počela je sa radom 2008, i danas je jedna od glavnih avio kompanija u zemlji, sa flotom koju čine avioni tipa MD-83, navodi se na njenom sajtu.

Njeni avioni svakodnevno lete za Abudžu, Kalabar, Lagos, Port Harkort i Ujo.

U avgustu 2010, SAD su dale Nigeriji vazduhoplovni status Prve kategorije, koji označava najviši stupanj bezbednosti i omogućio je nigerijskim avio prevoznicima da lete direktno za SAD.

Nigerijska vlada je, takođe, objavila da trenutno u potpunosti radarski pokriva celu državnu teritoriju. S druge strane, međutim, u Nigeriji su česta isključenja struje, a i aerodromski generatori se ponekad kvare, što dovodi do gašenja radarskog sistema.

LAGOS, 3. juna 2012. (Beta-AP/AFP)

Pogledajte još