Poljska zbog fudbala vratila granične kontrole

VARSSAVA, 4. juna 2012. (Beta) - Poljska je od nedelje u ponoć vratila kontrole na svoje granice sa susedima iz šengenskog prostora što će potrajati do 1. jula zbog Evropskog prvenstva u fudbalu čiji je domaćin zajedno sa Ukrajinom.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu traje od 8. juna do 1. jula.

Kontrole koje obavljaju policija i Granična straža samo su nasumične, u odredjenim danima i satima i na odabranim punktovima, unutar poljske teritorije na putevima u pograničju, saopštilo je poljsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Poljska Granična straža za kontrole ima i 60 takozvanih šengenbuseva, specijalnih vozila opremljenih tako da mogu da se provere brzo, na licu mesta podaci iz šengenskih data baza, takodje da li su putne isprave falsifikovane ili u redu a imaju i mogućnost detekcije droga kod kontrolisanih putnika i vozila.

Iako Poljska u vreme fudbalskog prvenstva ne vraća potpune kontrole granica sa susedima iz Evropske unije onakve kakve ima na spoljnoj granici Unije, prelazak unutrašnjih granica EU sa Poljskom biće moguć samo na odredjenim prelazima, a ne više bilo gde preko zelene granice.

Pogledajte još