Fiskalni savet kasni sa upozorenjem

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je u sredu da je Fiskalni savet Srbije mogao već u februaru da izadje sa upozorenjem o krizi javnog duga i merama za smanjenje deficita i sredjivanje ekonomije.

"Fiskalni savet je trebalo da izadje sa upozorenjem i vladi i javnosti onog momenta kada smo dobili 'žuti karton' od Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), početkom februara", rekao je on na konferenciji za novinare.

Djogović je istakao da je potpuno uveren da je Fiskalni savet već tada imao jasne naznake i podatke da se Srbija kreće u pravcu "grčke tragedije" i napomenuo da će za izbegavanje tog scenarija i izazak iz krize biti neophodna pomoć MMF.

"Očigledno postoji odredjeno politikanstvo i nezameranje, budući da smo tada polako zalazili u predizborni period", rekao je saradnik beogradskog IZIT-a Saša Djogović.

Fiskalni savet je 30.marta ocenio da Srbiji preti kriza javnog duga i istakao da nova vlada hitno mora da sprovede oštre mere za smanjenje deficita, koje predvidjaju i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija i povećane PDV.

Pogledajte još