Josipović: Neću u Beograd na inauguraciju

"Ne mogu otići na inauguraciju iz poznatih razloga", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu posle susreta s predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga.

On je, međutim, dodao da su odnosi Srbije i Hrvatske poslednjih godina sve bolji i da želi da se taj trend nastavi, kao i da u celom regionu bude politika mira.

U ranijim izjava predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi otišao u Beograd na inauguraciju novoizabranog srpskog kolege Tomislava Nikolića samo ukoliko se on jasno izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije, te da pokaže da želi evropeizaciju regiona.

Takva reakcija usledila je pošto je Tomislav Nikolić uoči drugog kruga predsedničkih izbora za jedan nemački list rekao da je "Vukovar bio srpski grad i da Hrvati tamo nemaju šta da se vraćaju".

Upitan o granicama Srbije i Hrvatske, Nikolić je rekao da kao što želi da Srbija bude u granicama u kojima je priznala međunarodna zajednica to pravo daje i drugima.

"Granica Hrvatske je na Dunavu, a moji snovi, davni snovi kad se raspadala Jugoslavija, kad se određivalo kako će ko da živi, nisu nažalost ostvareni i to je sad već nemoguće", izjavio je on.

Te rekacije izazvale su buru u hrvatskoj javnosti i oštre reakcije političara.

Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta
ZAGREB, 6. juna 2012.

Pogledajte još