Preminuo Rej Bredberi, legendarni pisac naučne fantastike

LOS ANDJELES, 6. juna 2012. (Beta-AP) - Rej Bredberi, pisac naučne fantastike i autor kultnog romana "Farenhajt 451", preminuo je u 91. godini u Kaliforniji, saopštila je njegova izdavačka kuća, a prenosi Si-En-En internet portal.

U saopštenju izdavačkae kuće "Harper Kolins", navodi se da je Bredberi "nakon duge i teške bolesti preminuo u svom domu u Južnoj Kaliforniji u utorak uveče".

Bredberi je autor romana "Farenhajt 451", koji je objavljen 1953. godine. Ova antiutopistička priča o društvu koje u ime jednakosti spaljuje knjige, prodata je u više od 10 miliona primeraka i prevedena na 33 jezika.

Najveći doprinos tog autora je to što je 1950-ih godina omogućio prodor žanra naučne fantastike na stranice ugledne periodike, koja ga upravo zahvaljujući njegovim delima prvi put prihvata kao prozu visokih umetničkih ambicija, koja je nadrasla svoje "palp" (pulp) poreklo.

Bredberi je autor 27 romana, desetina zbirki priča i više od 600 kratkih priča.

Bredberi je književnu karijeru započeo sa 18 godina objavivši fanzin "Futurija Fantazija" koji je 2007. godine doživeo svoje reizdanje koje je objavila izdavačka kuća "Grejem Pres" iz Londona.

Pogledajte još