Italijanski i holandski fudbaleri posetili Aušvic

AUŠVIC, 6. juna 2012. (Beta) - Fudbalske reprezentacije Italije i Holandije posetile su u sredu nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau u Poljskoj.

Trener italijanske reprezentacije Čezare Prandeli, 23 igrača i drugi članovi tima posetili su logor koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, a sa njima su bila i trojica Italijana koji su preživeli holokaust.

Igrači su, sedeći na železničkim šinama kojima su zatvorenici dovoženi u logor, slušali o iskustvima trojice preživelih, priču koja je rasplakala neke od reprezentativaca.

Golman Italijana Djanluidji Bufon položio je buket cveća u bojama italijanske zastave na zid gde su ubijani zatvorenici, a svaki igrac je zapalio sveću.

Nakon Italijana, u Aušvic je stigla reprezentacije Holandije.

Trener Holandjana Bert van Marvijk rekao je da je hteo da poseti Aušvic jer je to deo obrazovanja i jer je želeo da vidi svojim očima.

"Naše generacije su srećne što smo te užase videli samo na filmovima i u knjigama. Ali videti to svojim očima, tu gde se sve desilo, i slušajući one koji su to preživeli zaista je neverovatno", rekao je fudbaler Djordjo Kjelini.

Nacistički logor Aušvic-Birkenau posetila je prošle sedmice i fudbalska reprezentacija Nemačke, a posetu su najavili i engleski fudbaleri, uoči početka Evropskog prvenstva koje se od 8. juna održava u Poljskoj i Ukrajini.

Pogledajte još